dissabte, 10 de setembre del 2016

Comença un nou curs escolar

Ja som a setembre, mes que a la majoria de pares ens fa pensar en  l'inici d'un nou curs escolar. 

Potser el teu fill/a comença P3, potser segueix a l'escola de sempre, potser canvia a una diferent, potser coneix ja els mestres, potser canvia d'etapa, potser va a l'escola que volíeu o potser a la que "li ha tocat"...

Sigui com sigui, l'inici de curs és un moment ric d'emocions, un moment, com deia una de les llunetes, de  "papallones a la panxa", de deixar enrere vacances, piscina, llibertat d'horaris i de pensar en com serà aquest nou curs.

És important que com a pares dediquem temps a aquest moment especial i connectem amb el nostre fill/a des de les emocions. És sols a partir d'aquesta connexió que podrem parlar de què els il·lusiona, què els fa por, què els agrada o què els preocupa,...



Algunes idees que ens poden ajudar:

Preparar junts el material. Serà una bona ocasió per a que els fills es familiaritzin amb un material que els acompanyarà el nou curs, és important que, en la mesura que es pugui, se'l facin seu (decorar-lo a la seva manera,...)
Aprofitar l'ocasió per escoltar activament als nostres fills, per ajudar-los a identificar com es senten, per aclarir dubtes o mals entesos,... en definitiva, per a donar-los eines per encarar aquests primers dies amb èxit,...

Ajudar-se d'algun llibre. Podem aprofitar per anar a la biblioteca o a alguna llibreria i fullejar llibres que parlin de la tornada a l'escola. També ens poden ajudar llibres sobre les emocions per identificar què sentim aquests dies.

Mostrar comprensió i empatia. L'escola ve després d'uns mesos de descans, de més temps en família, de menys rutines, de més joc,... és normal que als nostres fills els costi una mica reprendre el ritme. Pot ser que els dies previs estiguin més nerviosos, pot ser que els primers dies estiguin més cansats. Tinguem-ho en compte, ajudem-los a reconèixer el seu estat i acompanyem-los.

Interessem-nos pel dia a dia amb preguntes originals i que invitin a parlar, que vagin més enllà del "Com ha anat? Bé" (podeu agafar idees en aquesta entrada del blog: Preguntes que inviten a parlar)


Com a pares, mostrar una actitud positiva vers l'escola. De ben segur que hi haurà coses que ens agradaran i altres que les faríem diferents. En aquest darrer cas, més que caure en la crítica que no beneficia a ningú, és millor optar per la participació activa: Implicar-se en l'AMPA, tenir una bona comunicació amb el tutor, fer propostes constructives, col·laborar,... Els nostres fills ens aprenen: si noten hostilitat i desconfiança vers l'escola la seva experiència se'n ressentirà, si noten obertura i col·laboració ells també aprendran estratègies en aquest sentit. 

Bon inici de curs!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada